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TO:            ALL MANUFACTURERS 

 

 

 

NEW GUIDELINE ON ELECTRONICS IN GOLF CLUBS 

 

 

In November 2009, The R&A and the USGA published a Joint Statement regarding the use of electronic 

devices during a round, including distance measuring devices.  Amongst other things, that document stated 

that the use of distance measuring devices is permitted only by Local Rule, and only for the purpose of 

measuring distance.  Furthermore, those devices which can measure parameters other than distance are 

not permitted for use, even under the Local Rule. 

 

In addition, the document stated that “it is permissible to use such a device, during a stipulated round, to 

access distance information from previous rounds that has been processed prior to the commencement of 

the current round (e.g., a chart of all club yardages)…”  For reference, the 2009 Joint Statement is 

attached.  

 

The R&A and the USGA have been asked to clarify the Rules relating to electronics in a golf club, which are 

intended to be used in conjunction with a second device, such as a distance measurement device. 

Accordingly, The R&A and the USGA have developed the following guideline: 

 

Electronic devices in or on the shaft or grip, which have the sole purpose of 

identifying the club, may be permitted. The identification information is 

restricted to: 

(a) the club’s owner, such as address and phone number; 

(b) inventory tracking information; 

(c) detection of the club’s use during a round. 

Any such device must comply with all other Rules of Golf and the associated 

Guidelines. Features of a device which are not specifically covered by the 

Rules or guidelines will be evaluated on a case-by-case basis. However, 

features that would not be permitted include, but are not limited to, those 

which vibrate or emit light or sound. If the device is capable of any function 

other than identification, the golf club will be considered not traditional and 

customary in form and make and, therefore, non-conforming. Electronic 

devices in or on the clubhead continue to be prohibited. 

 

Note: Any system used in conjunction with a club incorporating such a device 

must comply with the Local Rule Permitting the Use of Distance Measuring 

Devices (see Note to  Rule 14-3 of the Rules of Golf and Appendix I, Part B, 

Section 9) and the R&A - USGA Joint Statement on Electronic Devices. 
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_______________________________________________________________________________ 

 

 

If you have any questions regarding this guideline or its application, please do not hesitate to contact me. It 

is intended that the details of this new guideline will be included in the next edition of A Guide to the Rules of 

Clubs and Balls, currently scheduled for early 2012. 

 

 

 

Yours faithfully 

 

 

 
 

 

CLAIRE BATES 

Assistant Director – Equipment Standards 

 

 

ES2011GCM 
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USGA-R&A Joint Statement On Electronic Devices, Including Distance-Measuring Devices 

 

Introduction  

As the governing authorities for the Rules of Golf, the United States Golf Association (“USGA”) and R&A 

Rules Limited (“The R&A”) issued a „Joint Statement of Principles‟ on the rules concerning golf equipment 

in May 2002. These principles continue to be relevant to the game and have proved invaluable in guiding the 

governing authorities‟ actions since their publication seven years ago.  

 

Since that time, the effects of advancing equipment technology on the playing of the game have spread 

beyond golf clubs and golf balls to electronic devices, especially distance-measuring devices.  The USGA and 

The R&A are aware that this subject has attracted wide-ranging comment and a number of conflicting 

views.  History has proved that it is difficult, if not impossible, to foresee the developments in golf-related 

equipment that advancing technology will deliver.  It is of the greatest importance to golf‟s continuing 

appeal that such advances are judged against clearly articulated principles that are designed to preserve the 

integrity of the sport. 

 

Distance Information 

In an historical context, the game has seen progressive developments in the means by which distance 

information is available to golfers. From the days when selecting a club was a matter of human judgment, 

the use of yardage books and hole location sheets and reference to on-course markings has increased 

significantly. Most recently, the use of distance-measuring devices has become more widespread.  

 

The USGA and The R&A first allowed the use of distance-measuring devices in January 2006. Prior to this, 

while the use of yardage books was allowed, the use of distance-measuring devices was prohibited by Rule 

14-3. The change introduced in 2006 permitted the committee in charge of a competition or course to 

introduce a local rule allowing distance-measuring devices. A very important proviso of this permission is 

that the device must measure distance only; it must not measure other conditions such as wind speed or 

direction, the slope of the ground or the temperature.   

 

The Rules and their Purpose 

While accepting this development in the provision of distance information, the USGA and The R&A will 

remain vigilant when considering the rules on distance-measuring devices. As with the equipment rules, the 

purpose of these rules is to protect golf‟s best traditions, to prevent an over-reliance on technological 

advances rather than skill, and to ensure that skill is the dominant element of success throughout the game. 

Permitting the use of a measuring device to provide the same information that can be obtained through use 

of a yardage book or on-course markings is not considered to diminish the skill level required to play the 

game.  

 

The USGA and The R&A believe that the current practice of allowing distance-measuring devices by local 

rule remains appropriate. In the current circumstances, the USGA and The R&A are not advocating that 

this practice should be changed and neither the USGA nor The R&A plan to introduce the local rule at any 

of their championships.   
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A Clarification of the Rules 

The emergence of multi-functional devices that can provide additional information to golfers (that could, for 

example, further help the golfer to determine how to make his next stroke or that could otherwise affect 

his playing of the game) is a relatively new development. For the avoidance of doubt, the governing bodies 

do not believe that it is necessary or appropriate for the Rules of Golf to allow all such devices. The 

following points clarify how the rules will be applied: 

1.     Distance-measuring devices (i.e., devices whose primary function is to measure distance) may 

continue to be used only if the local rule is in effect. 

2.     When the local rule is in effect, distance-measuring devices must be limited to measuring 

distance only. The use of a distance-measuring device would constitute a breach of the Rules if: 

 The device has the capability of gauging or measuring other conditions that might affect 

play (e.g., wind speed, gradient, temperature, etc), or; 

 The device has some other non-conforming feature, including, but not limited to, 

recommendations that might assist the player in making a stroke or in his play, such as club 

selection, type of shot to be played (e.g., punch shot, pitch and run, etc.), or green reading 

(i.e., a recommended line of putt), or other advice-related matters. However, it is 

permissible to use such a device, during a stipulated round, to access distance information 

from previous rounds that has been processed prior to the commencement of the 

current  round (e.g., a chart of all club yardages), or; 

 The device has the capability to assist in calculating the effective distance between two 

points (i.e., distance after considering gradient, wind speed and/or direction, temperature 

or other environmental factors).  

  

There would be a breach of the Rules even if all of the above features can be  switched off or disengaged, 

and in fact are switched off or disengaged. 

 

3.     Multi-functional devices such as mobile phones, PDAs, etc (i.e., devices that are primarily 

communication devices, but which may have other potential uses) may be used as follows: 

 The device may be used for any non-golfing purpose (e.g., as a communication tool to 

phone, text or email), subject to any club/course regulations and the rules on accessing 

advice-related matters – see Decision 14-3/16. 

 When the local rule is in effect, a distance-measuring application may be used, provided 

the specific application is restricted to “distance only” and the device does not have any 

other “non-conforming” features. This is the case even if these other features are not 

being used. As above, the rules on advice-related communications (including the use of 

the internet) still apply.  

 

Conclusion 

The USGA and The R&A have no intention to permit the use of electronic devices to go beyond the 

current rules and interpretations. This means that distance-measuring devices and applications will be 

limited to distance information only. If a device that is being used for distance-measuring purposes has any 

additional features, all such features must conform to the Rules of Golf.  

 

All manufacturers of distance-measuring products are encouraged to submit their devices or applications to 

the appropriate governing body for a ruling. 

 

 


